Kada se u trudnoći počinje nazirati stomak?

Kada se trudnicama počinje pojavljivati stomačić ne postoji tačno određeno vrijeme. Svaka žena je drugačija. Neke žene počinju pokazivati fizičke znakove trudnoće daleko u drugom tromjesečju, a druge se zaokruže već u prvom. Kod nekih se žena nadutost i nakupljanje vode pojavljuju već sedmicu nakon što su saznale da su trudne, ali to još nije trudnički stomak.
Generalnom, trudnicama koje nose prvo dijete stomak će početi da raste između 12 i 16. sedmice trudnoće. Kod iskusnijih mama to se događa ranije, s obzirom na to da su se njihova materica i trbušni mišići već rastezali u ranijim trudnoćama.

Oko 12. sedmice materica se širi preko pubične kosti. Prije toga se nalazi u karlici i obično nije vidljiva. Prije trudnoće materica je obično teška od 40 do 50 grama i velika je otprilike kao kokošije jaje. Tokom trudnoće njena težina se postepeno povećava i zna da dostigne i do kilogram. Prilagođavajući se plodu koji raste i obezbeđujući mu prostor za život, materica se enormno širi, pa se za devet mjeseci trudnoće njena zapremina poveća i više od 4 hiljade puta. Ona postepeno, kako plod raste, izlazi iz male karlice i prelazi u trbušnu duplju. Većim tokom trudnoće dno materice se nalazi u visini pupka, kasnije dođe na dvije trećine rastojanja između pupka i rebarnih lukova, zatim se nalazi u visini rebarnih lukova, a pred porođaj, zbog spuštanja ploda prema maloj karlici, i dno materice se spušta, i to na polovinu rastojanja između pupka i rebarnog luka.

Svoju prvobitnu težinu dostiže tek od šest do osam sedmica nakon porođaja. Ako se stomak počinje nazirati prije tog vremena, vjerovatni se radi o nadutosti ili konstipaciji koje su uobičajene u trudnoći. Rijetko se rana pojavastomačića događa kod višestruke trudnoće.

Ako s estomak još ne pokazuje, a mislite da je vrijeme za to, nemate razloga za brigu. Materica se u tijelu može smjestiti na mnogo načina i u mnogo pozicija. Ponekad je nagnuta unazad pa stomak počinje da raste kasnije. To definitivno ne znači da vam je dijete premalo. Tek se u drugom i trećem tromjesečju počinje ocjenjivati veličina fetusa.

Izvor: Index.hr/Blic.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*